fbpx Hvad er spam? - Alt du skal vide, og være opmærksom på | Safe Gå til hovedindhold
Tilbage til oversigt

Hvad er spam? - Alt du skal vide, og være opmærksom på

Udgivet:

Spam. Du har sikkert set det i din e-mail-indbakke, på dine sociale medier, og måske endda modtaget det som en uønsket tekstbesked. Men hvad er spam egentlig? Lad os dykke ned i det.

Mand der modtager meget spam

Spams oprindelse

Navnet 'spam' kommer fra en skitse i det britiske komedieshow Monty Python's Flying Circus, hvor navnet på en dåse Hormel's SPAM (et mærke af dåsekød) gentages til det punkt, hvor det bliver irriterende. Denne analogi blev overført til de uønskede e-mails, vi kender som spam i dag.

Den første kendte forekomst af spam var dog langt før internettets dage. I 1864 modtog flere britiske politikere uopfordrede telegraf beskeder, der reklamerede for tandpasta.

Men det var i 1978, at den første digitale spam besked blev sendt. Gary Thuerk, en marketingchef hos DEC, sendte en e-mail til omkring 400 af de 2600 personer på ARPANET (en forløber for internettet), der reklamerede for en åben hus-demonstration af nye modeller af DEC's computere.

Typer af spam

 

  1. E-mail Spam: Dette er den mest almindelige form for spam. Det kan omfatte uønskede reklamer, phishing-forsøg og malware.
  2. SMS Spam: Uopfordrede beskeder sendt til din mobiltelefon. Disse kan også indeholde reklamer, phishing-links og malware.
  3. Social Media Spam: Uønskede beskeder, kommentarer, eller posts på sociale medieplatforme som Facebook, Twitter, Instagram og TikTok.
  4. Søgemaskine Spam: Dette omfatter teknikker designet til at manipulere søgemaskine-rankinger, ofte gennem fyldning af søgeord, skjult tekst, og dørside sider.

 

Spam og datalæk

 

Et vigtigt emne, der fortjener særlig opmærksomhed i forbindelse med spam, er datalæk. Datalæk opstår, når følsomme oplysninger utilsigtet udsættes på internettet eller falder i hænderne på personer, der ikke skulle have adgang til dem. Disse oplysninger kan omfatte alt fra brugernavne og passwords til kreditkortoplysninger og personnumre. Spammere og cyberkriminelle udnytter ofte datalæk til deres fordel. 

Når personlige oplysninger er lækket, kan de ende i hænderne på spammere, der bruger disse oplysninger til at målrette deres spamkampagner. For eksempel, hvis din e-mailadresse er lækket i en datalæk, kan du begynde at modtage en øget mængde spam i din indbakke.

Derudover kan spam-beskeder selv være et middel til at forårsage datalæk. Nogle spam-beskeder indeholder skadelig software, kendt som malware, der kan inficere din enhed og stjæle dine personlige oplysninger.

Beskyttelse mod datalæk er en vigtig del af at beskytte sig mod spam. Dette kan omfatte at anvende stærke, unikke passwords, opdatere dine software regelmæssigt, og være opmærksom på de oplysninger, du deler online. 

Forståelsen af forbindelsen mellem spam og datalæk hjælper dig med at være mere opmærksom på den digitale sikkerhed og tage de nødvendige forholdsregler for at beskytte dine personlige oplysninger.

Vil du tjekke om du har været udsat for datalæk? 

 

Vi har lavet et værktøj, der tillader dig, at tjekke dine datalæk. Tag testen her 

Hvordan beskytter du dig selv mod spam?

 

  1. Brug spamfiltre: De fleste e-mailtjenester har indbyggede spamfiltre, der automatisk flytter spam e-mails til en separat mappe.
  2. Giv ikke din e-mail ud offentligt: Hvis du skal give din e-mail ud offentligt, overvej at bruge en separat e-mail til dette formål.
  3. Vær forsigtig med links: Klik ikke på links i e-mails eller tekstbeskeder fra ukendte kilder.
  4. Opdater dit software: Hold dit operativsystem og dine programmer opdaterede. Mange spam-beskeder udnytter kendte sikkerhedshuller, som ofte er rettet i disse opdateringer.

Spam er mere end bare en irritationsfaktor. Det kan være et alvorligt sikkerhedsproblem, hvis det ikke håndteres korrekt. Ved at forstå, hvad spam er, og hvordan du kan beskytte dig mod det, kan du holde dine digitale platforme mere sikre. Husk altid at være opmærksom, når du navigerer i den digitale verden.

Virus på telefonen - Hvad gør jeg?

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

Har jeg virus på mobilen?
Er du bekymret for, om du har virus på mobilen? Det er muligt, at du gør, hvis din telefon viser uventet adfærd, såsom nedsat ydeevne, uønskede pop-up-reklamer, eller hvis batteriet drænes hurtigere end normalt.
Virusser på mobiltelefoner kan være lige så skadelige som dem, der inficerer computere.

Læs indlæg

10 sikkerhedsråd til en sikker 2024

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

I 2024 står vi over for en stadig mere kompleks og udfordrende digitalt landskab, hvor nye teknologier, smarte enheder og avancerede cybertrusler bliver en integreret del af vores daglige liv. I denne blog vil vi dykke ned i de 10 vigtigste sikkerhedsråd, der er designet til at beskytte din digitale tilstedeværelse.

Læs indlæg

Hacket på Messenger - Din guide til, at genvinde kontrollen

Indlæg af: Gabriel Back

Er dit Messenger blevet hacket? Det kan være en skræmmende oplevelse, men fortvivl ikke. Denne guide er skræddersyet til at hjælpe dig med at navigere gennem processen og genvinde kontrollen over din Messenger-konto.

Læs indlæg

Få en gratis sikkerhedstest

Har du styr på din digitale sikkerhed?
Tag testen