fbpx Mobning og Chikane på Sociale Medier: En Øjenåbner | Safe Gå til hovedindhold
Tilbage til oversigt

Mobning og Chikane på Sociale Medier: En Øjenåbner

Udgivet:

I en digitalt forbundet verden har sociale medier ændret måden, vi kommunikerer på, og skabt nye muligheder for interaktion. Men desværre har disse platforme også åbnet dørene for nye former for mobning og chikane. I dette blogindlæg vil vi undersøge omfanget af dette problem, de potentielle konsekvenser, og hvordan forældre kan handle, hvis deres barn bliver mobbet online.

Omfanget af Problemet

En undersøgelse foretaget af Børns Vilkår i 2023 viser, at op mod hver tiende barn bliver mobbet digitalt. Mobning forekommer mest på platforme som Facebook, Instagram, Snapchat og TikTok, hvor unge bruger en stor del af deres tid.

Fysisk Mobning kontra Digital Mobning

Både fysisk og digital mobning har til formål at skade og nedgøre et individ, men de adskiller sig i deres udførelse og konsekvenser. Fysisk mobning er ofte mere synlig og kan inkludere handlinger som slag, skub, og tyveri. Det sker typisk i skolen eller på offentlige steder, og det kan resultere i både fysiske og psykiske skader.

Digital mobning, også kendt som cybermobning, er en nyere form for mobning, der har vist sig med fremkomsten af internettet og sociale medier. Denne form for mobning kan være mere subtil og kan inkludere handlinger som at sprede rygter, dele ydmygende billeder, eller sende truende beskeder. Fordi digital mobning kan ske anonymt og når som helst, kan det være sværere at opdage og stoppe.

En vigtig forskel mellem de to er rækkevidden og varigheden. Mens fysisk mobning er begrænset til et bestemt sted og tid, kan digital mobning nå ud til et bredt publikum og kan fortsætte døgnet rundt. Derudover kan indholdet deles igen og igen, hvilket kan forlænge den skadelige effekt.

Selvom både fysisk og digital mobning kan have dybtgående konsekvenser, kan den konstante og udbredte natur af digital mobning gøre dens virkninger særligt skadelige. Det er derfor afgørende

Konsekvenser af Online Mobning

Konsekvenserne af mobning på sociale medier kan være ødelæggende. Det kan påvirke en persons selvværd, skabe angst, depression og i nogle tilfælde endda føre til selvmord. Ud over de psykologiske konsekvenser kan mobning også påvirke ofrets skolepræstation og sociale relationer negativt.

Hvad kan forældre gøre?

Som forælder er det vigtigt at være opmærksom på tegn på online mobning. Hvis du har mistanke om, at dit barn bliver mobbet, er her nogle skridt, du kan tage:

  1. Tal med dit barn: Start en åben og støttende dialog med dit barn om, hvad de oplever. Lad dem vide, at det ikke er deres skyld, og at de ikke er alene.
  2. Dokumenter beviser: Gem skærmbilleder af krænkende beskeder eller opslag. Dette kan være nyttigt, hvis situationen eskalerer, og du skal rapportere det til skolen, sociale medieplatforme eller politiet.
  3. Rapporter mobning til platformene: De fleste sociale medier har politikker og værktøjer til at hjælpe med at rapportere og blokere mobbere.
  4. Søg professionel hjælp: Hvis dit barn viser tegn på angst eller depression på grund af mobning, kan det være nødvendigt at søge hjælp fra en professionel, såsom en psykolog eller rådgiver.
  5. Lær dit barn sikker onlineadfærd: Dette inkluderer at indstille deres profiler til privat, ikke dele personlige oplysninger online og ikke svare på krænkende beskeder.

Hvor kan man få hjælp?

Hvis du eller nogen du kender oplever mobning på sociale medier, er der mange ressourcer til rådighed. Organisationer som Børns Vilkår, Cyberhus og Red Barnet tilbyder rådgivning og støtte til unge, der oplever mobning på sociale medier.

Forebyggelse af Mobning på Sociale Medier

For at forebygge mobning på sociale medier, er det vigtigt at fremme en kultur af respekt og empati både online og offline. Uddannelse om digital etikette og konsekvenserne af mobning kan også være effektive strategier.


 


 

Mobning og chikane på sociale medier er et alvorligt problem, der kræver vores kollektive opmærksomhed og handling. Sammen kan vi gøre en forskel og skabe et tryggere online miljø for alle.

Virus på telefonen - Hvad gør jeg?

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

Har jeg virus på mobilen?
Er du bekymret for, om du har virus på mobilen? Det er muligt, at du gør, hvis din telefon viser uventet adfærd, såsom nedsat ydeevne, uønskede pop-up-reklamer, eller hvis batteriet drænes hurtigere end normalt.
Virusser på mobiltelefoner kan være lige så skadelige som dem, der inficerer computere.

Læs indlæg

Min Facebook er blevet hacket - Hvad skal jeg gøre?

Indlæg af: Oscar Hedeby Iversen

"Min Facebook er blevet hacket." Det er en sætning, der kan sende kuldegysninger ned ad ryggen på enhver bruger. Det er en skræmmende oplevelse at finde ud af, at din Facebook er blevet overtaget, at du er blevet hacket på Messenger, og at dine private oplysninger nu er i andres hænder. Det er vigtigt at handle hurtigt for at minimere skaden.

Læs indlæg

Min Instagram er hacket - Hvad skal jeg gøre?

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

Frygter du at din Instagram er blevet hacket? Dette kan være en skræmmende oplevelse, især når du ikke kan logge på Instagram og har brug for hjælp. 
Her på Safe arbejder vi med at forstå, hvordan hacking foregår og hjælpe folk med at genvinde adgangen til deres konti.

Læs indlæg

Få en gratis sikkerhedstest

Har du styr på din digitale sikkerhed?
Tag testen