fbpx Hvad er chikane? | Safe Gå til hovedindhold

Hvad er chikane?

Med andre ord betyder chikane mobning og psykisk vold. Formålet med chikane er at diskriminere, svække, ydmyge eller true en person og det kan defineres som regelmæssig ondskabsfuld mobning og forfølgelse af personer.

Chikanering kan give sig udtryk i mange forskellige ting, fx politisk chikane, sexchikane, etnisk chikane, religiøs chikane, men også som provokerende kørsel i trafikken.

Hvis du ikke ønsker at en person skal kontakte dig, men at personen bliver ved med at kontakte dig alligevel, så kan det opleves meget ubehageligt. Henvendelser som ikke er truende eller strafbare, kan også opleves ubehagelige og forstyrrende.

Personen kan henvende sig på forskellige måder, som fx personligt, mundtligt eller skriftligt gennem breve, telefonopkald eller e-mails, men det kan også være at der er en person, som følger efter dig uden at tage kontakt.

 

Hvad kan du gøre?

Det er vigtigt, at du undgår dialog med personen, som forfølger eller chikanere dig. Personen kan opfange en dialog med dig, som at du accepterer henvendelser fra ham/hende.

Du kan ændre dit telefonnummer, din e-mail og dine rutiner. Hvis du ændre disse kan personen ikke kontakte dig, da personen ikke har dine kontaktdata og kan ikke finde dig, da du fx kan tage en ny vej til og fra arbejde eller handle ind andre steder.

Derudover er det en god idé, at registrere de henvendelser og oplevelser du får. Hvis du har skrevet ned, hvor og hvornår du bliver udsat for henvendelser, du ikke ønsker, kan politiet bruge dine notater til en vurdering af sagen. Notaterne kan også indeholde eventuelle vidner.

Men udover det, er det vigtigt, at du får hjælp og støtte fra dit netværk, som fx familie, venner eller arbejdskollegaer.

Kontakt politiet og få hjælp.

 

Du kan læse mere om chikane her.

Få en gratis sikkerhedstest

Har du styr på din digitale sikkerhed?
Tag testen