fbpx Hvad er en Orm? | Safe Gå til hovedindhold

Hvad er en Orm?

I modsætning til en trojansk hest, kan en orm sprede sig selv, dvs. selve infektionen af enheden, kan ske uden direkte indblanding af en fysisk person. ‘Ormen’ bevæger sig via internettet, besøger din enhed, laver en form for bagdør, som så senere kan anvendes til digital kriminalitet.

En ‘orm’ er en af de mere avancerede former for angreb, da det foregår i flere stadier, først spredes en ‘downloader’, som så kan hente en Trojansk hest, den installerer så en ‘bagdør’, hvor igennem der kan spredes flere skadelige programmer. 

'Bagdøren' vil blive liggende, og kan anvendes igen og igen, hvis ikke enheden sikres med et sikkerhedsprogram.

Et eksempel var en orm der i begyndelsen af 2018 spredte sig, som en form for computervirus via messenger. Folk modtog en besked fra en ‘ven’ på Facebook, hvori der var en video, som man blev ‘nødt’ til at se. Klikkede man på linket til videoen, landede man på en Facebook-side, som indeholdt forskellige links, som skulle lokke dig til at klikke, og dermed være med til at sprede computervirus.

Ormen havde så overtaget din Facebook profil, og sendte derfra beskeder til resten af dine venner i dit navn, og kunne på den måde sprede sig meget hurtigt.

Udover at ormen/computervirussen spredte sig, installerede den også en browserudvidelse, som indsamlede dine kreditkort oplysninger, som bagmænd kunne misbruge. Dvs. når du handlede på nettet, kunne kriminelle se dine kortoplysninger, og derefter bruge dem til egen vinding.

Gode råd til digital sikkerhed:

Klik aldrig på et link, du ikke har fuldkommen tillid til. Hvis en besked ser det mindste mistænkelig ud, så lad være med at klikke, kontakt i stedet afsender, hvis du er i tvivl.

Har du mistanke om, at du har fået klikket på en inficeret video eller hjemmeside, så send besked til alle i din vennegruppe, om at de ikke må klikke på afsendte beskeder, ,indeholdende filer fra dig. Sørg også for at få tjekket dine enheder for eventuelle browserudvidelser, Trojanske heste og computervirus.

Få en gratis sikkerhedstest

Har du styr på din digitale sikkerhed?
Tag testen