fbpx Hvad er Spyware? | Safe Gå til hovedindhold

Hvad er Spyware?

Spyware kan sammenlignes med at du har en stalker, som hele tiden følger efter dig og holder øje. Stalkeren blander sig ikke og du kan ikke med det blotte øje se stalkeren. Personen er der dog og samler oplysninger omkring dig og dit personlige liv.

Spyware er et program, som bruges til at indsamle data og informationer omkring brugeren. Spyware installeres f.eks. gennem gratis programmer og/eller apps på din computer, mobil og/eller tablet. Typisk står der i vilkår og betingelser, når du downloader et program, at et spyware program hører med, men der er ikke mange der læser hvad der står og endnu færre som forstår hvad der er skrevet.

Spyware registrerer brugerens adfærd på internettet f.eks. hvilke hjemmesider der bliver besøgt, brugerens købsvaner og kan dermed også indsamle brugernes personlige informationer.

Kort sagt så er digital sikkerhed vigtig, så du ikke bliver udspioneret af spyware eller hackere om din adfærd på internettet.

Oprindeligt er idéen med spyware programmer lavet og designet til, at producenten kan spionere på din mobil, tablet eller computer. Producenten ville gerne have informationer omkring dine vaner og din brug af deres program, så producenten kunne lave produkterne bedre. Det virker jo ganske uskyldigt og ufarligt, men det er ubehageligt at vide, at der er nogle mennesker du ikke kender, som sidder og spionerer.

Men Spyware er der kommet mere af og programmerne er gået fra at indsamle harmløse informationer, til at være skadelige eller stjæle personfølsomme informationer. Disse personfølsomme informationer kan være nøgler til netbanker, e-mail koder, personnumre osv. Derfor er det vigtigt at beskytte sig selv og det bliver kun mere og mere nødvendigt.

Hvordan ved du, at der er spyware på din enhed?

  • Din computer og dit internet arbejder langsommere.
  • Du modtager pop-up reklamer, når du surfer  på nettet.
  • Startsiden i internet browseren ændres.
  • Når du er offline, er der udadgående aktivitet.
  • Spyware fylder på din computer, så pladsen mindskes.

Hvis du oplever en eller flere af de ovenstående punkter, så kan din enhed være inficeret med spyware.

Der findes heldigvis en software, som kaldes Anti Spyware scannere. Denne software har til formål at kontrollere din computer, tablet eller mobil for spyware og slette programmet.

Men spyware kan camouflere sig, så læs vilkår og betingelser inden downloadning af programmerne.

Få en gratis sikkerhedstest

Har du styr på din digitale sikkerhed?
Tag testen