fbpx ElevenLabs' stemmekloning på dansk: fascinerende muligheder og skræmmende sikkerhedsrisici du skal kende til | Safe Gå til hovedindhold
Tilbage til oversigt

ElevenLabs' stemmekloning på dansk: fascinerende muligheder og skræmmende sikkerhedsrisici du skal kende til

Udgivet:

ElevenLabs er en banebrydende teknologi inden for kunstig intelligens (AI), der har specialiseret sig i stemme kloning.

En AI der snakker ind i en mikrofon

Introduktion til ElevenLabs

Med denne teknologi er det muligt at optage en persons stemme og derefter generere lydoptagelser, der lyder næsten identiske med den originale stemme. Dette åbner op for en række spændende muligheder, såsom personliggjorte beskeder fra kendte personer, dubbing af film og serier, og meget mere.

Men med de mange muligheder følger også en række sikkerhedsmæssige bekymringer. Det er vigtigt at forstå, hvordan ElevenLabs fungerer, og hvilke risici der er forbundet med teknologien, så man kan tage de nødvendige forholdsregler.

Vil du læse mere omkring kunstig intellegens kan du læse vores artikel om 'My AI' på snapchat

Hvordan ElevenLabs fungerer

ElevenLabs anvender en form for kunstig intelligens kaldet "deep learning" til at analysere og kopiere en persons stemme. Processen indebærer følgende trin:

 • Dataindsamling:
  En række lydoptagelser af den person, hvis stemme skal klonet, indsamles. Dette kan være fra offentlige taler, interviews eller endda personlige optagelser.
 • Analyse:
  AI-algoritmerne analyserer lydoptagelserne for at forstå de unikke karakteristika ved personens stemme, såsom tone, tempo og accent.
 • Simulering:
  Efter analysen kan ElevenLabs generere nye lydoptagelser, der lyder næsten identiske med den originale stemme.
 • Anvendelse:
  Den klonede stemme kan nu bruges i forskellige applikationer, fra personlige beskeder til professionelle præsentationer.

Sikkerhedsmæssige bekymringer

Teknologien bag ElevenLabs er fascinerende, men den bringer også en række alvorlige sikkerhedsmæssige bekymringer med sig. Her vil vi gå i dybden med nogle af de mest presserende risici.

Identitetstyveri

 • Hvad er det?:
  Identitetstyveri indebærer, at nogen ulovligt antager en anden persons identitet, ofte for at begå bedrageri. Med ElevenLabs kan en ondsindet person potentielt klone din stemme og bruge den til at udgive sig for at være dig.
 • Hvordan det kan ske:
  En svindler kan optage din stemme fra sociale medier, telefonsamtaler eller andre kilder. Derefter kan de bruge ElevenLabs til at generere yderligere optagelser, der lyder som dig.
 • Konsekvenser:
  Dette kan føre til uautoriserede transaktioner, falske juridiske aftaler og andre former for bedrageri, hvor din stemme bruges som "bevis" for din identitet.

Svindel

 • Hvad er det?:
  Svindlere kan bruge den klonede stemme til at lave opkald eller sende beskeder, der lyder som de kommer fra betroede personer i dit liv, såsom familiemedlemmer eller finansielle rådgivere. Du kan læse mere om svindel her, og hvad du kan gøre, for at beskytte dig selv
 • Hvordan det kan ske:
  Efter at have klonet stemmen af en person, du stoler på, kan svindlere bruge denne stemme til at ringe til dig og forsøge at overtale dig til at overføre penge eller give følsomme oplysninger.
 • Konsekvenser:
  Ud over økonomisk tab kan dette også føre til en følelse af krænkelse og mistillid, som kan være psykologisk skadelig.

Forfalskning af beviser

 • Hvad er det?:
  I en retssag eller anden juridisk sammenhæng kan en klonet stemme bruges til at skabe falske lydbeviser, der kan manipulere udfaldet af sagen.
 • Hvordan det kan ske:
  En person kan bruge ElevenLabs til at generere en optagelse, der lyder som om du indrømmer en forbrydelse eller laver en kontroversiel udtalelse.
 • Konsekvenser:
  Dette kan føre til urigtige domme, ødelæggelse af omdømme og andre alvorlige juridiske konsekvenser.

Kombinationen af stemme kloning og phone spoofing: En dobbelt trussel

En særlig bekymrende udvikling er kombinationen af stemmekloningsteknologier som ElevenLabs med phone spoofing, hvor en opkalder kan forfalske det telefonnummer, der vises på modtagerens skærm. Dette skaber en dobbelt trussel, der gør det endnu sværere at afgøre, om en interaktion er legitim eller ej.

Forestil dig, at du modtager et opkald fra din banks telefonnummer, og stemmen i den anden ende lyder præcis som din bankrådgiver. Med både telefonnummer og stemme matchende, ville de fleste mennesker have en tendens til at stole på opkalderen, hvilket åbner op for en høj risiko for svindel og misbrug.

Denne kombination af teknologier forstærker behovet for at være ekstra forsigtig og skeptisk, når man modtager uventede opkald eller beskeder, selv når de tilsyneladende kommer fra kendte og betroede kilder. Det understreger også vigtigheden af at anvende flere lag af sikkerhed, såsom to-faktor-autentificering, for at beskytte sig mod denne type avancerede angreb.

Hvordan man beskytter sig

At beskytte sig mod de sikkerhedsmæssige risici forbundet med ElevenLabs og lignende teknologier kræver en proaktiv tilgang. Her er nogle anbefalinger til, hvordan du kan gøre det:

Vær opmærksom på dine digitale fodspor

 • Sociale medier:
  Vær forsigtig med, hvad du deler online, især lyd- og videooptagelser, hvor din stemme kan høres.
 • Telefonsamtaler:
  Vær skeptisk, hvis du modtager uventede opkald, selv fra kendte numre eller stemmer, og bekræft identiteten af den person, du taler med.

Anvend to-faktor-autentificering

 • Hvad er det?:
  To-faktor-autentificering (2FA) kræver to former for verifikation, før du får adgang til en konto. Dette kunne være en kombination af noget, du ved (som en adgangskode), og noget du har (som en mobiltelefon).
 • Hvorfor det er vigtigt:
  Selv hvis nogen har klonet din stemme, vil de have svært ved at få adgang til dine konti, hvis du har aktiveret 2FA.

Uddan dig selv og dine nærmeste

 • Forstå risiciene:
  Jo mere du ved om, hvordan teknologier som ElevenLabs fungerer, jo bedre kan du beskytte dig.
 • Del viden:
  Sørg for at informere dine venner og familie om disse risici, især dem, der måske ikke er så teknologisk kyndige.

Vær skeptisk og stil spørgsmål

 • Bekræft identitet:
  Hvis du modtager en besked eller et opkald, der virker mistænkeligt, så spørg om information, som kun den rigtige person ville kende.
 • Undgå at dele følsomme oplysninger:
  Giv aldrig personlige eller finansielle oplysninger over telefonen, medmindre du er helt sikker på, hvem du taler med.

Har du spørgsmål? Kontakt Safe's Kundeservice

Hvis du har yderligere spørgsmål eller bekymringer omkring ElevenLabs, stemmekloning, eller digital sikkerhed generelt, er du altid velkommen til at kontakte Safe's kundeservice. Vores team er specielt uddannet til at hjælpe dig med at forstå og navigere i de komplekse udfordringer, der følger med den moderne digitale verden. Vi er her for at give dig den vejledning og de værktøjer, du har brug for, for at beskytte dig selv og dine kære.

Teknologien bag ElevenLabs er både fascinerende og skræmmende. Mens den har potentiale til at revolutionere mange aspekter af vores digitale liv, bringer den også nye sikkerhedsmæssige bekymringer med sig. Det er vigtigt at være opmærksom på disse risici og tage proaktive skridt for at beskytte dig selv og dine kære.
Ved at følge de ovennævnte anbefalinger kan du minimere risikoen for at blive offer for de potentielle farer, som denne nye teknologi medfører.

Virus på telefonen - Hvad gør jeg?

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

Har jeg virus på mobilen?
Er du bekymret for, om du har virus på mobilen? Det er muligt, at du gør, hvis din telefon viser uventet adfærd, såsom nedsat ydeevne, uønskede pop-up-reklamer, eller hvis batteriet drænes hurtigere end normalt.
Virusser på mobiltelefoner kan være lige så skadelige som dem, der inficerer computere.

Læs indlæg

10 sikkerhedsråd til en sikker 2024

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

I 2024 står vi over for en stadig mere kompleks og udfordrende digitalt landskab, hvor nye teknologier, smarte enheder og avancerede cybertrusler bliver en integreret del af vores daglige liv. I denne blog vil vi dykke ned i de 10 vigtigste sikkerhedsråd, der er designet til at beskytte din digitale tilstedeværelse.

Læs indlæg

Hacket på Messenger - Din guide til, at genvinde kontrollen

Indlæg af: Gabriel Back

Er dit Messenger blevet hacket? Det kan være en skræmmende oplevelse, men fortvivl ikke. Denne guide er skræddersyet til at hjælpe dig med at navigere gennem processen og genvinde kontrollen over din Messenger-konto.

Læs indlæg

Få en gratis sikkerhedstest

Har du styr på din digitale sikkerhed?
Tag testen