fbpx CIH-virus (også kaldet Chernobyl Virus) | Safe Gå til hovedindhold

CIH-virus (også kaldet Chernobyl Virus)

CIH-virussen skabte stor ravage i slutningen af 90’erne, på især enheder med windows 95, 98 og ME.

CIH-virussen angriber og inficere alle filer, billeder og data på din enhed. CIH-virussen leder efter ubrugte mellemrum i filerne og dine data. Herefter bryder den sig op i mindre stykker og fylder de ubrugte, tomme rum med koder.

Enheden bliver i første omgang meget langsom, fordi virussen tager en masse plads på din enhed, og med tiden vil din enhed ikke kunne starte og data vil være tabt. Brugeren bliver derfor tvunget til at nulstille deres system.

Da virussen er lavet til windows 95, 98 og ME systemer, er den ikke ‘farlig’ mere. Virussen vil ikke forårsage skade på brugerens enhed, da CIH-virussen ikke fungerer i en virtuel maskine, men virussen kan tage plads på din enhed, som gør din enhed langsom. Men der er dog lignende vira har siden da ødelagt mange enheder og slettet megen data.

Historien bag:

Virussen er lavet af en studerende ved et universitet i Taiwan, Chen Ing Hau. Meningen med denne meget aggressive virus, var ifølge Chen Ing Hau, at vise hvor ineffektive datidens antivirus programmer var. Mange mener dog, at det blot var for at prale af sine evner, ligesom de fleste hackere i dag, blot gør det for ‘sjov’. Denne form for humor, kan dog være yderst skadelig og kostbar. Desværre ses mere og mere it-kriminalitet, hvor et angreb enten kan være et økonomisk tab, identitetstyveri e.lign.

At være digitalt sikret bliver vigtigere, jo mere vi digitalisere vores biler, køleskabe og generelt hele vores hverdag.

Først blev virussen blev spredt globalt gennem piratkopierede software. Senere blev CIH-virussen spredt ved et uheld gennem flere kommercielle kanaler, som…

  • en hjemmeside, som sælger online spil, hvor et populært spil var inficeret.
  • pc-gaming magasiner. Her tilhørte der en cd-rom, som var blevet inficeret. En af cd-rom’erne indeholdte en note, hvor brugerne blev informeret om at desinficere deres maskiner/enheder efter brug.

Dette er blot to eksempler.

 

Få en gratis sikkerhedstest

Har du styr på din digitale sikkerhed?
Tag testen