Du kender det. Du sidder og surfer lidt rundt omkring på det store internet. Måske har du fundet en trøje du vil købe på en webshop. Måske er det en gave til din gode ven, og de har bare givet dig et link til hvor den kan købes. Uanset hvad så når du til betalingen, og bliver pludseligt bekymret.
Det er vigtigt at stille spørgsmål til sikkerheden af en hjemmeside når du skal til at sende følsomme informationer frem og tilbage. Men hvordan ved man om forbindelsen til en internetside er sikker? Der er et meget simple trick til at vurdere niveauet af sikkerhed.
HTTPS = HTTP Secure
“Ååh nej - fancy forkortelser”. Frygt ej, det er faktisk rimeligt simpelt. Når man på sin computer besøger Google eller Safe, så sender den en forespørgsel til virksomhederne og får sidens indhold sendt tilbage. Den metode der bliver brugt til at sende ting frem og tilbage hedder HTTP. Det er super smart og du kan få vist dine ynglings hjemmesider. Der er bare ét problem. Alt hvad der bliver sendt frem og tilbage er i rent tekst. Det vil sige at alle der kigger med kan læse indholdet, også hvis det der bliver sendt er adgangskoder eller kortoplysninger.
HTTPS, privatlivets helt! HTTPS er en forbedret udgave af HTTP. Metoden gør nogle flere ting for at sikre, at det du sender afsted, kun bliver set af dem der skal. Forestil dig at du vil logge ind på din netbank. Først skal du skrive et brugernavn og en adgangskode. Hvis siden bruger HTTPS (som den skal), så bliver din adgangskode og dit brugernavn krypteret, før den bliver sendt afsted.
Kryptering er helt simpelt når det du skriver bliver lavet om til noget ulæseligt, som kun kan laves om til noget læseligt (dekrypteret) af den rigtige modtager.
Hvordan ser jeg om en side bruger HTTPS?
Okay, så vi er med. HTTPS er vigtigt, men hvordan ser vi så hvilken metode der bliver brugt? Det er super simpelt, det står i adresse feltet. Nedenunder kan i se at denne blog selvfølgelig bruger https. Hvis ikke ville der have stået “http://wearesafe.dk/blog". Det lille “s” er altså vigtigt.
Mange browsere som Google Chrome, Safari og Internet Explore har også indført en hængelås for at symbolisere at siden bruger HTTPS. Det kan se ud som nedenstående.
Næste gang du besøger en hjemmeside, så hold lige et vågent øje på hængelåsen. Det er en simpel måde at vide, det kun er ejeren af hjemmesiden der kan læse dine informationer.