fbpx Hvordan laver man det perfekte kodeord? | Safe Gå til hovedindhold
Tilbage til oversigt

Hvordan laver man det perfekte kodeord?

Udgivet:

Vi kender det alle, vi skal lave en ny konto et sted og skal finde på en kode. Man kunne sagtens bruge det gamle, men er “password” nu et ok kodeord til ens nye bank konto?

Det perfekte kodeord

De vigtigste regeler for et vigtigt kodeord

Det her er reglerne; nu flere du overholder, desto stærkere kodeord:

  1. Dit kodeord skal mindst være 8 cifre langt.

  2. Dit kodeord skal består af både tal, bogstaver og specielle tegn.

  3. Dit kodeord må ikke indholde ord, forkortelser eller datoer.

  4. Dit kodeord skal indholde mindst et stort bogstav.

  5. Dit kodeord må ikke være ældre end 12 måneder.

Dette er reglerne der diktere dit kodeords sikkerhedsniveau og hvis bare en af de 5 regler bliver brudt kan det åbne dine kontoer op for alvorlige sårbarheder. Nu mangler vi bare en måde at gøre disse kodeord nemme at huske. Heldigvis er det ikke et nyt problem og en af de nemmeste måder at løse det her problem på er med et lille trick. Ideen er at du bruger en eller flere musikers sange til at skabe din online sikkerhed.

 

To eksempler på stærke koder

Et kodeord der bruger tricket er “yatDQ!yaso17”, selv med en supercomputer ville det tage mange tusinde år at gætte sig frem til det her kodeord, men hvis man kender ABBA’s sang Dancing Queen og er godt til gåder så ville man nok kunne se hvor det kom fra. Det er nemlig ikke bare hvilken som helst tilfældig række af tal og bogstaver.

 

“You are the dancing queen, young and sweet only seventeen”

 

Sådan går starten på omkvædet af sangen, men det lægger også grundlaget for vores kodeord. Hvis man tager det første bogstav fra hvert ord i sætningen, så har du allerede et fint kodeord (yatdqyasos), men det overholder kun 3/5 af de regler vi fik tidligere. Det første og måske også mest indlysende man kan gøre er at bruge tallet (seventeen) og skrive det som 17 i stedet. Så har man (yatdqyaso17) og for at tilføje et specielt tegn kunne man indsætte et udråbstegn efter Dancing Queen, det er faktisk helt op til en selv hvor man sætter det så længe man kan huske hvor man gør det. Vi mangler kun store bogstaver for at fullende koden og her kan man også selv bestemme. Man kunne vælge at finde de ord hvor trykket bliver lagt i sangen og gøre dem store, eller bare vælge det første eller sidste bogstav i kodeordet. Jeg valgte at gøre det med to af de ord hvor man ligger trykket altså Dancing Queen, men det er altså en smagssag.

 

“He got ju-ju eyeballs, he one holy roller”

 

Det er et udklip af teksten til Come Together af The Beatles. Det første vi gør er det samme som med ABBA sangen, vi skriver alle forbogstaverne ned “hgjjehonhr”. Derefter indsætter vi et tal eller ændre et af bogstaverne til et tal. De synger “he one holy roller” og siden “one” er et tal, er det åbenlyst at vælge det. Nu har vi “hgjjeh1hr” og mangler kun at de store bogstaver og et specielt tegn. Jeg vælger at gøre “jj” delen for stor, jeg syntes “ju-ju” lyder som et navn, så det giver lidt mening i midt hoved. Husk at ideen er at du skal huske dit kodeord, så så længde det giver mening for dig, så er det helt fint. For at tilføje det specielle tegn ændre jeg kommaet, som man kan se i lyrikken, med et havelåge-symbol (#). Nu har vi så koden “hgJJe#h1hr” og hvis du selv prøver at skrive koden, kan du måske også høre at man næsten kan synge bogstaverne inde i hovedet når man skriver det, hvilket virkelig hjælper en med at huske det.

 

Her er de opsummeret trin:

  1. Find en del af en sang, et rim eller en anden tekst du kender udenad. (helst 8 - 12 ord langt)

  2. Tag forbogstaverne og skriv ned. F.eks. “yatdqyasos”

  3. Find ord der kan erstattes af tal. F.eks. “seventeen” som kan erstattes med “17” eller bogstavet “I” som kan erstattes med “1”.

  4. Vælg 1-4 bogstaver, som i dit hoved giver mening, at gøre store. F.eks. “Dancing Queen” eller “Elenor Rigby”.

  5. Indsæt et eller flere specielle tegn. F.eks. “?” efter et spørgsmål, et “:” i stedet for et komma eller et simpelt “!” i slutningen af koden.

  6. Du er færdig og burde have en kode ligende “yatDQ!yaso17”.

Det perfekte password
Sikkert kodeord

Til dem af jer der ikke gider at læse hele artiklen har jeg lavet et lille værktøj der kan gøre det for jer: Password Generator.

 

Hos Safe leverer vi hele pakken.

Sikkerhedsprogrammer, firewalls, data-backup og selvfølgelig en kodehusker, men på trods af alt købt sikkerhed, er det ligesom med dit hus. hvis du glemmer at låse, er der fri adgang!

Virus på telefonen - Hvad gør jeg?

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

Har jeg virus på mobilen?
Er du bekymret for, om du har virus på mobilen? Det er muligt, at du gør, hvis din telefon viser uventet adfærd, såsom nedsat ydeevne, uønskede pop-up-reklamer, eller hvis batteriet drænes hurtigere end normalt.
Virusser på mobiltelefoner kan være lige så skadelige som dem, der inficerer computere.

Læs indlæg

Min Facebook er blevet hacket - Hvad skal jeg gøre?

Indlæg af: Oscar Hedeby Iversen

"Min Facebook er blevet hacket." Det er en sætning, der kan sende kuldegysninger ned ad ryggen på enhver bruger. Det er en skræmmende oplevelse at finde ud af, at din Facebook er blevet overtaget, at du er blevet hacket på Messenger, og at dine private oplysninger nu er i andres hænder. Det er vigtigt at handle hurtigt for at minimere skaden.

Læs indlæg

Min Instagram er hacket - Hvad skal jeg gøre?

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

Frygter du at din Instagram er blevet hacket? Dette kan være en skræmmende oplevelse, især når du ikke kan logge på Instagram og har brug for hjælp. 
Her på Safe arbejder vi med at forstå, hvordan hacking foregår og hjælpe folk med at genvinde adgangen til deres konti.

Læs indlæg

Få en gratis sikkerhedstest

Har du styr på din digitale sikkerhed?
Tag testen