fbpx Er jeg blevet hacket? Lær symptomerne at kende, og hvordan man får styrringen tilbage | Safe Gå til hovedindhold
Tilbage til oversigt

Er jeg blevet hacket? Lær symptomerne at kende, og hvordan man får styrringen tilbage

Udgivet:

At forstå, om man er blevet hacket, er afgørende for at beskytte dine oplysninger. Du bemærke, at din enhed kører langsommere end normalt, eller at dine dataforbrug har skudt i vejret. Hvis du oplever disse problemer, skal du straks tage skridt til at sikre din enhed.

En hacker ved en computer

Hvordan ved man, om man er blevet hacket?

Er du i tvivl om du er blevet hacket, kan du kigge efter følgende symptomer: Uventede systemnedbrud, mærkelige filer på dit drev, eller ændringer i dine indstillinger kan være tegn på, at en hacker har fået adgang til din enhed. For at lære mere om, hvordan du kan beskytte dig mod trusler fra hackere, kan du læse vores artikel her.

Er du blevet hacket? Få professionel hjælp 

Vi vil gerne have verdens bedste IT-supportere. Da hackerne konstant finder på nye metoder, kræver at vi konstant videreuddanner vores IT-supportere. Derfor hjælper vi kvit og frit, hvis du blevet hacket. Det eneste du skal gøre, er at beskrive dit problem, og så får du hjælp hurtigst muligt (typisk indenfor 24 timer). Du kan få hjælp her, eller ved at ringe på 80 83 04 54

Er min mail hacket? Sådan finder du ud af det

Tegnene kan være subtile, men de er der. Du kan bemærke, at du modtager underlige e-mails, eller at dine kontakter modtager beskeder, du ikke har sendt. Du kan også bemærke, at dine e-mails bliver mærket som 'læst', selvom du ikke har læst dem. 

Er min mobil blevet hacket? Tegnene på en hacket mobil 

Der er flere tegn, der kan indikere, at din mobil er blevet hacket. Her er nogle af de mest almindelige:

  1. Uventet batteriforbrug: Hvis dit batteri pludselig drænes hurtigere end normalt, kan det være et tegn på, at skadelig software kører i baggrunden.
  2. Mærkelige beskeder eller opkald: Hvis du modtager beskeder eller opkald, du ikke kan genkende, eller hvis venner og familie modtager beskeder fra dig, som du ikke har sendt, kan det være et tegn på, at nogen har fået adgang til din telefon.
  3. Uventet datatrafik: En pludselig stigning i datatrafikken kan være et tegn på, at din telefon er blevet hacket, da skadelig software ofte bruger data til at sende oplysninger tilbage til hackeren.
  4. Nye apps: Hvis du bemærker nye apps på din telefon, som du ikke selv har installeret, kan det være et tegn på, at din telefon er blevet hacket.
  5. Telefonen opfører sig mærkeligt: Hvis din telefon pludselig begynder at opføre sig mærkeligt, f.eks. lukker apps ned, genstarter uventet, eller er langsom, kan det være et tegn på, at noget er galt.
  6. Pop-up reklamer: Hvis du begynder at se mange pop-up reklamer på din telefon, kan det være et tegn på adware, en type malware, der viser uønskede reklamer.

Hvis du oplever nogen af disse tegn, er det vigtigt at handle hurtigt. Opdater din telefon og alle apps, skift dine adgangskoder, og overvej at køre en antivirus-scanning på din telefon. Hvis problemet fortsætter, kan det være nødvendigt at tage din telefon til en professionel for at få den undersøgt.

Hvad gør jeg hvis jeg er blevet hacket?

At blive hacket kan være en skræmmende oplevelse, men der er trin, du kan tage for at genoprette din konto og sikre dine informationer. Her er en trin-for-trin guide til, hvad du skal gøre, hvis du er blevet hacket:

  1. Skift dine adgangskoder

    Hvis du mistænker, at du er blevet hacket, skal du omgående ændre alle dine adgangskoder. Start med de mest følsomme konti, som din bankkonto, MitID, sociale medier og email. 

  2. Kontakt relevante myndigheder

    Kontakt din bank og andre finansielle institutioner, hvis du mener, at dine finansielle oplysninger er blevet kompromitteret. Du skal også overveje at kontakte politiet, hvis du mener, at din identitet er blevet stjålet.
     
  3. Kør en fuld systemscanning

    Brug et pålideligt antivirusprogram til at køre en fuld systemscanning på din enhed. Dette kan hjælpe med at identificere og fjerne eventuelle skadelige programmer eller filer.
     
  4. Opdater din software

    Husk at opdatere al din software til den nyeste version. Dette inkluderer dit operativsystem, dine apps og dit antivirusprogram. Opdagelser indeholder ofte sikkerhedsrettelser, der kan beskytte dig mod yderligere angreb.
     
  5. Aktivér tofaktorautentisering
    Overvej at aktivere tofaktorautentisering på dine konti, hvis det er muligt. Dette giver et ekstra lag af sikkerhed, da det kræver en anden form for verifikation udover din adgangskode.
     
  6. Tjek din konto for uautoriserede ændringer
    Gennemgå dine konti for at sikre, at der ikke er blevet foretaget uautoriserede ændringer. Dette kan omfatte ændrede e-mailadresser, telefonnumre eller andre personlige oplysninger.
     
  7. Få professionel hjælp
    Hvis du stadig har problemer, eller hvis du har brug for hjælp til at gendanne dine konti, kan du kontakte vores support. Vi har et team af teknikere, der kan hjælpe dig med at løse problemet og sikre dine enheder i fremtiden.
     

At blive hacket kan virke skræmmende, men ved at følge disse trin kan du genoprette din konto, sikre dine informationer og beskytte dig selv mod fremtidige

Hvad er hacking? 

Hacking refererer til aktiviteter, hvor enkeltpersoner eller grupper forsøger at udnytte svagheder i et computersystem, netværk, applikation eller anden digital ressource. Hacking kan udføres med forskellige formål, herunder at opnå uautoriseret adgang, stjæle data, forstyrre systemer eller endda for at finde og rette sikkerhedshuller.

 

Identitetstyveri: En alvorlig trussel

Identitetstyveri er en af de mest alvorlige konsekvenser af at blive hacket. Gerningsmændene kan bruge dine personlige oplysninger til at begå forbrydelser i dit navn, eller til at få adgang til dine finansielle ressourcer. Du kan lære mere om identitetstyveri i vores ordbog.

Datalæk: Hvad det betyder for dig

Et datalæk er en anden alvorlig konsekvens af hacking. Dette sker, når dine data bliver offentliggjort eller delt uden din tilladelse, enten ved et uheld eller på grund af et sikkerhedsbrud. Hvis du tror, at dine data er blevet lækket, er det vigtigt at tage skridt til at beskytte dig selv, såsom at ændre dine adgangskoder og overvåge dine konti for mistænkelig aktivitet. Det er også en god idé at have en backup-plan for dine data, i tilfælde af at de bliver kompromitteret.

Har du brug for hjælp?

Hvis du har brug for hjælp til at håndtere et muligt hackerangreb, kan vores kundeservice hjælpe. Vi har et dedikeret team af teknikere, der er klar til at hjælpe dig med at løse problemet, og til at beskytte dine enheder og data i fremtiden.

At blive hacket er en skræmmende oplevelse, men ved at kende tegnene og ved at vide, hvad du skal gøre, hvis det sker, kan du tage kontrol over situationen og beskytte dig selv og dine oplysninger.

Virus på telefonen - Hvad gør jeg?

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

Har jeg virus på mobilen?
Er du bekymret for, om du har virus på mobilen? Det er muligt, at du gør, hvis din telefon viser uventet adfærd, såsom nedsat ydeevne, uønskede pop-up-reklamer, eller hvis batteriet drænes hurtigere end normalt.
Virusser på mobiltelefoner kan være lige så skadelige som dem, der inficerer computere.

Læs indlæg

10 sikkerhedsråd til en sikker 2024

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

I 2024 står vi over for en stadig mere kompleks og udfordrende digitalt landskab, hvor nye teknologier, smarte enheder og avancerede cybertrusler bliver en integreret del af vores daglige liv. I denne blog vil vi dykke ned i de 10 vigtigste sikkerhedsråd, der er designet til at beskytte din digitale tilstedeværelse.

Læs indlæg

Hacket på Messenger - Din guide til, at genvinde kontrollen

Indlæg af: Gabriel Back

Er dit Messenger blevet hacket? Det kan være en skræmmende oplevelse, men fortvivl ikke. Denne guide er skræddersyet til at hjælpe dig med at navigere gennem processen og genvinde kontrollen over din Messenger-konto.

Læs indlæg

Få en gratis sikkerhedstest

Har du styr på din digitale sikkerhed?
Tag testen