fbpx Hvad er it-kriminalitet? | Safe Gå til hovedindhold
Tilbage til oversigt

Hvad er it-kriminalitet?

Udgivet:

It kriminalitet er mere, end du lige tror. It-kriminalitet handler om mange forskellige ting. Det kan være…

  • at få stjålet eller misbrugt din identitet
  • at få blokeret filer(billeder, dokumenter etc.) på din computer eller mobiltelefon
  • at få misbrugt dine profiler på de sociale medier
  • at blive afpresset pga. billeder eller en videooptagelse
  • at få stjålet penge via netbank

Alle disse ubehageligheder er overtrædelser af loven. De it-kriminelle bruger it-udstyr, som kan bestå af en helt almindelig computer, men det kan også bestå af specialiseret udstyr.

Cyberområdet udvikler sig konstant, og de it-kriminelle bliver mere opfindsomme og dygtigere hele tiden. Det er derfor vigtigt at være opmærksom, når man bruger internettet, da der hele tiden sker nye ting.

Der er flere forskellige former for it-kriminalitet.

Der er de it-kriminelle, som går direkte efter en økonomisk gevinst. I denne kategori er det ofte bedrageri og tyveri, som er kriminalitetsformerne. Disse computerassisterede forbrydelser foregår ofte som et nigeriabrev, nethandels bedrageri, betalingskort tyveri, identitetstyveri, dating bedrageri eller som phising.

Så er der de it-kriminelle, som angriber din computer eller din virksomheds it-system. Her handler det om hacking, DDOS-angreb, trojanske heste eller distribuering af malware. Disse kriminalitetsformer kalder computer-integritets forbrydelser.

Derudover så er der it-kriminelle, som besidder og/eller deler kriminelt indhold. Det kaldes computer-indholds forbrydelser, og kan både være beskeder, filer, billeder eller andre informationer. Det kan fx være racistisk, børnepornografisk eller voldeligt materiale.

 

Hvor mange udsættes egentligt for it-kriminalitet?

  • I 2017 var der 190.000 danskere, som blev udsat for it-kriminalitet. Denne kriminalitetsform bestod af identitetstyveri, chikane, bedrageri og andre former for afpresning.
  • I 2017 var der 105.500 danskere, som blev udsat for betalingskort-misbrug. Dette er den mest udbredte form for it-kriminalitet.
  • I 2017 var der 38.600 personer i Danmark, som blev udsat for identitetstyveri.
  • I 2017 var der 20.700 personer i Danmark, som blev udsat for chikane på internettet.
  • 44.000 danskere blev i 2017 udsat for handels bedrageri på internettet.

Tallene stammer fra det Kriminalpræventive Råd, og dækker kun anmeldte forbrydelser. Tallene kan være langt højere, da mange ikke anmelder denne form for kriminalitet.

Virus på telefonen - Hvad gør jeg?

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

Har jeg virus på mobilen?
Er du bekymret for, om du har virus på mobilen? Det er muligt, at du gør, hvis din telefon viser uventet adfærd, såsom nedsat ydeevne, uønskede pop-up-reklamer, eller hvis batteriet drænes hurtigere end normalt.
Virusser på mobiltelefoner kan være lige så skadelige som dem, der inficerer computere.

Læs indlæg

10 sikkerhedsråd til en sikker 2024

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

I 2024 står vi over for en stadig mere kompleks og udfordrende digitalt landskab, hvor nye teknologier, smarte enheder og avancerede cybertrusler bliver en integreret del af vores daglige liv. I denne blog vil vi dykke ned i de 10 vigtigste sikkerhedsråd, der er designet til at beskytte din digitale tilstedeværelse.

Læs indlæg

Hacket på Messenger - Din guide til, at genvinde kontrollen

Indlæg af: Gabriel Back

Er dit Messenger blevet hacket? Det kan være en skræmmende oplevelse, men fortvivl ikke. Denne guide er skræddersyet til at hjælpe dig med at navigere gennem processen og genvinde kontrollen over din Messenger-konto.

Læs indlæg

Få en gratis sikkerhedstest

Har du styr på din digitale sikkerhed?
Tag testen