It kriminalitet er mere, end du lige tror. It-kriminalitet handler om mange forskellige ting. Det kan være…
- at få stjålet eller misbrugt din identitet
- at få blokeret filer(billeder, dokumenter etc.) på din computer eller mobiltelefon
- at få misbrugt dine profiler på de sociale medier
- at blive afpresset pga. billeder eller en videooptagelse
- at få stjålet penge via netbank
Alle disse ubehageligheder er overtrædelser af loven. De it-kriminelle bruger it-udstyr, som kan bestå af en helt almindelig computer, men det kan også bestå af specialiseret udstyr.
Cyberområdet udvikler sig konstant, og de it-kriminelle bliver mere opfindsomme og dygtigere hele tiden. Det er derfor vigtigt at være opmærksom, når man bruger internettet, da der hele tiden sker nye ting.
Der er flere forskellige former for it-kriminalitet.
Der er de it-kriminelle, som går direkte efter en økonomisk gevinst. I denne kategori er det ofte bedrageri og tyveri, som er kriminalitetsformerne. Disse computerassisterede forbrydelser foregår ofte som et nigeriabrev, nethandels bedrageri, betalingskort tyveri, identitetstyveri, dating bedrageri eller som phising.
Så er der de it-kriminelle, som angriber din computer eller din virksomheds it-system. Her handler det om hacking, DDOS-angreb, trojanske heste eller distribuering af malware. Disse kriminalitetsformer kalder computer-integritets forbrydelser.
Derudover så er der it-kriminelle, som besidder og/eller deler kriminelt indhold. Det kaldes computer-indholds forbrydelser, og kan både være beskeder, filer, billeder eller andre informationer. Det kan fx være racistisk, børnepornografisk eller voldeligt materiale.
Hvor mange udsættes egentligt for it-kriminalitet?
- I 2017 var der 190.000 danskere, som blev udsat for it-kriminalitet. Denne kriminalitetsform bestod af identitetstyveri, chikane, bedrageri og andre former for afpresning.
- I 2017 var der 105.500 danskere, som blev udsat for betalingskort-misbrug. Dette er den mest udbredte form for it-kriminalitet.
- I 2017 var der 38.600 personer i Danmark, som blev udsat for identitetstyveri.
- I 2017 var der 20.700 personer i Danmark, som blev udsat for chikane på internettet.
- 44.000 danskere blev i 2017 udsat for handels bedrageri på internettet.
Tallene stammer fra det Kriminalpræventive Råd, og dækker kun anmeldte forbrydelser. Tallene kan være langt højere, da mange ikke anmelder denne form for kriminalitet.