fbpx 10 sikkerhedsråd til en sikker 2024 | Safe Gå til hovedindhold
Tilbage til oversigt

10 sikkerhedsråd til en sikker 2024

Udgivet:

I 2024 står vi over for en stadig mere kompleks og udfordrende digitalt landskab, hvor nye teknologier, smarte enheder og avancerede cybertrusler bliver en integreret del af vores daglige liv. I denne blog vil vi dykke ned i de 10 vigtigste sikkerhedsråd, der er designet til at beskytte din digitale tilstedeværelse.

En hængelås med en computerbaggrund

10 sikkerhedsråd

1. Stærke Adgangskoder: Grundlaget for Digital Sikkerhed

I en verden, hvor vores digitale liv er mere sammenkoblet end nogensinde, bliver stærke adgangskoder afgørende for at beskytte vores personlige og professionelle oplysninger. En svag adgangskode er som en ubeskyttet dør til dine værdifulde data – nemt for uvedkommende at åbne og udnytte.

Hvordan man opretter og husker komplekse adgangskoder:

 • Variation er nøglen: En stærk adgangskode bør indeholde en blanding af bogstaver (både store og små), tal og specialtegn. Dette gør det svært for angribere at gætte eller knække din adgangskode ved hjælp af brute-force angreb.
 • Undgå genbrug: Brug aldrig den samme adgangskode til flere konti. Hvis én konto bliver kompromitteret, kan det sætte alle dine andre konti i fare.
 • Længde tæller: En længere adgangskode er generelt sikrere. Sigte efter mindst 12 tegn.

Brug af adgangskodeadministratorer:

 • Sikker opbevaring: Adgangskodeadministratorer giver dig mulighed for sikkert at gemme alle dine adgangskoder på ét sted, beskyttet af en enkelt, meget stærk hovedadgangskode.
 • Generering af adgangskoder: Mange adgangskodeadministratorer kan generere tilfældige, stærke adgangskoder for dig, så du ikke behøver at bekymre dig om at opfinde dem selv.
 • Let adgang: Med en adgangskodeadministrator kan du nemt kopiere og indsætte adgangskoder uden at skulle huske dem alle, hvilket reducerer risikoen for at skrive dem forkert og øger bekvemmeligheden.

I 2024 er det mere vigtigt end nogensinde at sikre, at dine adgangskoder er stærke, unikke og sikkert opbevaret. Ved at følge disse enkle trin kan du gøre en betydelig forskel i beskyttelsen af dine digitale data mod cybertrusler.

2. To faktor autentificering: Et ekstra lag af beskyttelse

Selv med stærke adgangskoder er dine online-konti stadig sårbare over for sofistikerede angrebsteknikker. To faktor autentificering (2FA) tilføjer et ekstra sikkerhedslag ved at kræve to forskellige former for bekræftelse, før adgang gives. Dette betyder, at selvom en hacker skulle få adgang til din adgangskode, ville de stadig have brug for en anden form for bekræftelse for at få adgang til din konto.

Forskellige typer af to faktor autentificering:

 • SMS-baseret 2FA: Sender en engangskode til din mobiltelefon, som du skal indtaste sammen med din adgangskode.
 • App-baseret 2FA: Bruger en app som Google Authenticator eller Authy til at generere en engangskode.
 • Hardware tokens: Fysiske enheder, der genererer en sikkerhedskode, som du kan bruge sammen med din adgangskode.

Hvordan og hvornår man skal bruge dem:

 • Aktivér 2FA på alle vigtige konti: Prioritér konti, der indeholder følsomme oplysninger, såsom bankkonti, e-mail-konti og sociale medieprofiler.
 • Vælg den sikreste form for 2FA: Mens SMS-baseret 2FA er bedre end ingen 2FA, anses app-baseret eller hardware-baseret 2FA for at være mere sikre, da de er mindre sårbare over for sim-swapping og andre angrebsmetoder.
 • Hold backup-koder sikre: Hvis din 2FA-løsning genererer backup-koder, skal du sørge for at opbevare dem på et sikkert sted. Disse kan være afgørende, hvis du mister adgang til din primære 2FA-enhed.

To faktor autentificering er et kritisk skridt i at sikre dine online-konti. Med stigende cybertrusler er det blevet en nødvendighed at anvende denne teknologi for effektivt at beskytte dine digitale aktiver i 2024.

3. Sikker Internetbrug: Undgå Online Fælder

I en tid, hvor internettet er fyldt med forskellige trusler, fra phishing-angreb til malware-infektioner, er det afgørende at forstå, hvordan man navigerer sikkert online. At være informeret og forsigtig kan hjælpe dig med at undgå farlige fælder og beskytte din digitale identitet.

Identifikation og undgåelse af phishing-angreb:

 • Vær opmærksom på mistænkelige e-mails og beskeder: Phishing forsøger ofte at lokke personlige oplysninger ud af dig gennem bedrag. Vær skeptisk over for e-mails eller beskeder, der anmoder om følsomme oplysninger, især hvis de virker presserende eller truende.
 • Tjek URL-adresser og afsendere: Før du klikker på links i e-mails eller beskeder, skal du sikre dig, at URL'en matcher det legitime websted, og at afsenderens e-mailadresse er korrekt.

Sikker brug af sociale medier og offentlige netværk:

 • Begræns personlige oplysninger på sociale medier: Vær forsigtig med, hvilke personlige oplysninger du deler på sociale medier. Oplysninger som fødselsdato, adresse eller dine rejseplaner kan bruges mod dig.
 • Brug af VPN på offentlige Wi-Fi-netværk: Når du bruger offentlige Wi-Fi-netværk, anbefales det at bruge en VPN (Virtual Private Network) for at kryptere din internettrafik og beskytte dine data mod potentielle snusere.

At være opmærksom og proaktiv i din online adfærd er afgørende for at undgå at falde i de mange fælder, der findes på internettet. Ved at følge disse enkle, men effektive tips, kan du sikre, at din digitale oplevelse i 2024 forbliver både sikker og behagelig.

4. Sikkerhedsopdateringer: Hold din software opdateret

En af de mest effektive måder at beskytte dine digitale enheder og data på er at holde din software opdateret. Udviklere udgiver regelmæssigt opdateringer, der ikke kun forbedrer funktionalitet, men også retter sikkerhedshuller, som hackere kan udnytte.

Vigtigheden af regelmæssige opdateringer:

 • Lukning af sikkerhedshuller: Mange sikkerhedsopdateringer indeholder rettelser til sårbarheder, der kan udnyttes af malware eller hackere. Ved at opdatere din software, lukker du disse huller.
 • Forbedret sikkerhed: Udviklere tilføjer ofte nye sikkerhedsfunktioner i deres opdateringer for at beskytte mod nye trusler.
 • Optimeret ydeevne: opdateringer kan også forbedre den generelle ydeevne og stabilitet af dine enheder, hvilket gør dem mere effektive og behagelige at bruge.

Automatiske opdateringer vs. manuelle kontroller:

 • Brug automatiske opdateringer: Aktivér automatisk opdatering, hvor det er muligt. Dette sikrer, at dine enheder og applikationer altid er opdateret med de seneste sikkerhedsrettelser uden at du behøver at tænke over det.
 • Manuel Kontrol: For visse software og enheder kan det være nødvendigt at foretage manuelle opdateringer. Sørg for regelmæssigt at kontrollere efter opdateringer, især for kritiske applikationer og styresystemer.
 • Opdater alle enheder: Husk at opdatere ikke kun din computer og smartphone, men også andre smarte enheder i dit hjem, såsom routere, smart-tv'er og IoT-enheder.

Opdateringer spiller en central rolle i digital sikkerhed. Ved konsekvent at holde din software opdateret, minimerer du risikoen for sikkerhedsbrud og sikrer, at dine enheder forbliver beskyttede mod de seneste trusler i 2024.

5. Personlige data: Beskyttelse og fortrolighed

I en digital tidsalder, hvor data er en nyttig valuta, er beskyttelsen af dine personlige oplysninger afgørende. At sikre dine personlige data handler ikke kun om at forhindre identitetstyveri, men også om at opretholde din privatlivets fred og autonomi online.

Hvordan man undgår at overdele personlige oplysninger:

 • Vær bevidst om, hvad du deler: Tænk to gange, før du deler personlige oplysninger som din adresse, telefonnummer eller andre identificerende detaljer online, især på sociale medier eller offentlige fora.
 • Læs privatlivspolitikker: Før du giver oplysninger til en hjemmeside eller app, bør du læse deres privatlivspolitik for at forstå, hvordan dine data bliver brugt og beskyttet.
 • Begræns adgangen til dine data: Benyt privatlivsindstillinger på sociale medier og andre online platforme for at kontrollere, hvem der kan se dine oplysninger.

Sikker lagring af følsomme data:

 • Kryptér dine data: Brug kryptering til at beskytte følsomme filer, især når de opbevares på cloud-tjenester eller overføres over internettet.
 • Brug sikre lagringsløsninger: Overvej at bruge en sikker cloud-tjeneste eller en lokal lagringsenhed med stærk kryptering for at opbevare følsomme data.
 • Regelmæssige sikkerhedskopier: Sørg for regelmæssigt at lave sikkerhedskopier af vigtige data. Dette sikrer, at du ikke mister vigtige oplysninger i tilfælde af et cyberangreb eller hardwarefejl.

Beskyttelsen af personlige data i 2024 kræver en proaktiv og opmærksom tilgang. Ved at tage skridt til bevidst at håndtere og beskytte dine data, kan du sikre, at dine personlige oplysninger forbliver fortrolige og sikre mod uautoriseret adgang.

6. Sikker online handel: Transaktioner og betalinger

Med stigende online handel er det afgørende at sikre, at dine finansielle transaktioner og personlige oplysninger forbliver sikre, når du handler online. At kende til de bedste praksisser for online betalingssikkerhed kan hjælpe med at forhindre bedrageri og datatyveri.

Sikre betalingsmetoder online:

 • Brug sikre betalingstjenester: Overvej at bruge etablerede betalingstjenester som PayPal, Apple Pay eller Google Wallet, der tilbyder ekstra sikkerhedslag og transaktions beskyttelse.
 • Undgå gemte kreditkortoplysninger: Selvom det er bekvemt at gemme dine betalingsoplysninger på online butikker, øger det risikoen, hvis butikken bliver kompromitteret. Overvej at indtaste dine oplysninger manuelt for hver transaktion.
 • Brug af virtuelle kreditkortnumre: Nogle banker tilbyder muligheden for at generere et engangsbrug kreditkortnummer for online køb, hvilket reducerer risikoen for misbrug af dit faktiske kortnummer.

Tegn på sikre og usikre handelssider:

 • Tjek for HTTPS: En sikker hjemmeside vil have en URL, der starter med 'https://' og ofte et låseikon i adresselinjen. Dette indikerer, at forbindelsen er krypteret og mere sikker.
 • Vær opmærksom på design og stavning: Usikre og falske hjemmesider kan have dårligt design eller flere stavefejl, hvilket kan være et tegn på, at webstedet ikke er legitimt.
 • Læs anmeldelser og feedback: Før du handler på en ny hjemmeside, søg efter anmeldelser og feedback fra andre brugere. Dette kan give en indikation af webstedets pålidelighed.

Sikker onlinehandel i 2024 kræver en opmærksom og forsigtig tilgang. Ved at følge disse råd kan du betydeligt reducere risikoen for bedrageri og beskytte dine finansielle oplysninger, når du handler online.

7. Cybersikkerhed i Hjemmet: Sikre Dine Enheder

Med den stigende udbredelse af smarte enheder i hjemmet, fra smart-tv'er til hjemmeautomatiseringssystemer, er det vigtigt at sikre disse enheder mod cybertrusler. Disse enheder kan være sårbare over for angreb, der kan kompromittere dit privatliv og sikkerhed.

Sikkerhedsforanstaltninger for smarte hjem-enheder:

 • Opdater Firmware Regelmæssigt: Ligesom med dine computere og smartphones, skal du sørge for, at din smarte hjemme-teknologi er opdateret med den nyeste firmware, som ofte indeholder sikkerhedsrettelser.
 • Skift standardadgangskoder: Mange smarte enheder leveres med standardadgangskoder, som er lette at gætte for hackere. Det er afgørende at ændre disse adgangskoder til noget mere sikkert.
 • Opdel dit netværk: Overvej at skabe et separat Wi-Fi-netværk for dine smarte hjem-enheder. Dette kan forhindre, at hackere får adgang til dine mere følsomme enheder, som din laptop eller smartphone, hvis en smart enhed bliver kompromitteret.

Beskyttelse af hjemmenetværk:

 • Brug af sikre router: Invester i en router, der tilbyder avancerede sikkerhedsfunktioner, såsom firewall, gæstenetværk og evnen til at overvåge tilsluttede enheder.
 • Kryptér dit netværk: Sørg for, at dit Wi-Fi-netværk er sikret med stærk kryptering, som WPA3, for at beskytte mod uautoriseret adgang.
 • Regelmæssig overvågning og revision: Tjek regelmæssigt de enheder, der er forbundet til dit netværk, og vær opmærksom på eventuelle usædvanlige aktiviteter eller enheder.

At sikre dit hjemmenetværk og de smarte enheder, der er forbundet til det, er en afgørende del af at beskytte din digitale livsstil i 2024. Ved at tage disse skridt, kan du undgå, at dine enheder bliver et let mål for kriminelle.

8. Email Sikkerhed: Undgå Spam og Malware

E-mail er en af de mest almindelige veje for cyberangreb, herunder phishing, spam og malware. Det er vigtigt at være proaktiv og opmærksom for at sikre, at din e-mail-kommunikation forbliver sikker og fri for trusler.

Sådan genkendes og håndteres skadelige e-mails:

 • Vær skeptisk over for uopfordrede e-mails: Hvis du modtager en e-mail fra en ukendt kilde, eller en e-mail, der virker mistænkelig, skal du undgå at klikke på links eller vedhæfte filer.
 • Tjek Afsenderens E-mailadresse: Ofte vil skadelige e-mails forsøge at efterligne legitime virksomheder eller personer, men med en let ændret e-mailadresse.
 • Se efter tegn på phishing: Dårlig grammatik, ukorrekt brug af virksomhedens navn, eller anmodninger om personlige oplysninger er alle røde flag.

Brug af e-mail filtre og sikkerhedsfunktioner:

 • Aktivér spamfiltre: De fleste e-mail-tjenester tilbyder indbyggede spamfiltre, der kan hjælpe med at holde uønskede e-mails ude af din indbakke.
 • Brug E-mail sikkerhedsværktøjer: Overvej brug af ekstra sikkerhedsværktøjer, som kan identificere og blokere mistænkelige e-mails, især i et arbejdsmiljø.
 • Regelmæssig rensning af indbakken: Ved regelmæssigt at rydde op i din indbakke og slette gamle eller unødvendige e-mails reducerer du risikoen for at overse skadelige e-mails.

E-mail sikkerhed er en grundlæggende del af din online sikkerhed i 2024. Ved at følge disse råd kan du beskytte dig selv mod en bred vifte af e-mail-baserede trusler og sikre, at din kommunikation forbliver sikker og fortrolig.

9. Børns online sikkerhed: Beskyttelse af de unge

I en tid, hvor børn får adgang til internettet i en tidlig alder, er det afgørende at tage skridt til at sikre deres sikkerhed online. Børns digitale fodaftryk er særligt sårbart, og forældre skal være proaktive for at beskytte dem mod potentielle farer.

Sikker internetbrug for børn:

 • Undervisning i sikker online adfærd: Det er vigtigt at uddanne børn om risiciene ved internettet, herunder at dele personlige oplysninger, interaktion med fremmede og identifikation af mistænkelige aktiviteter.
 • Oprette passende grænser: Fastlæg grænser for, hvilke websteder og apps børnene må bruge, og hvor længe de kan være online. Dette kan hjælpe med at begrænse deres eksponering for potentielle farer.
 • Overvågning af aktiviteter: Mens det er vigtigt at respektere barnets privatliv, er en vis grad af overvågning nødvendig for at sikre, at de ikke støder på upassende indhold eller adfærd.

Overvågningsværktøjer og forældrekontrol:

 • Brug af forældrekontrol værktøjer: Mange enheder og software tilbyder forældrekontrol, der tillader filtrering af indhold, tidsbegrænsninger og overvågning af online adfærd.
 • Hold dialogen åben: Oprethold en åben dialog med dine børn om deres online oplevelser og bekymringer. At føle sig tryg ved at tale om, hvad de ser og oplever online, er afgørende for deres sikkerhed.
 • Opdatering af sikkerhedspraksis: Med den konstante udvikling af teknologi og online trends, er det vigtigt løbende at opdatere sikkerhedspraksis og holde sig informeret om nye trusler.

Sikkerheden for børn online i 2024 kræver en balanceret tilgang, der kombinerer uddannelse, teknologiske værktøjer og åben kommunikation. Ved at tage disse skridt, kan forældre og værger effektivt beskytte børn mod online trusler, samtidig med at de understøtter en sund og uddannet brug af internettet.

10. Bevidsthed om digitale trusler: Bliv informeret

I en verden, der konstant ændrer sig med nye teknologier og avancerede cybertrusler, er det afgørende at forblive informeret og bevidst. At forstå de nuværende risici og forudse potentielle fremtidige trusler er nøglen til at opretholde en robust digital sikkerhedsstrategi.

Følgende tendenser i cybersikkerhed:

 • Hold dig opdateret med de seneste nyheder: Følg pålidelige kilder til cybersikkerheds nyheder og -trends. 
 • Deltag i uddannelsesprogrammer: Overvej at deltage i workshops, webinarer eller online kurser, der fokuserer på cybersikkerhed. Dette vil ikke kun øge din viden, men også give praktiske færdigheder til at beskytte dig selv.
 • Netværk med fagfolk: Være en del af online eller lokale samfund, der fokuserer på cybersikkerhed, kan give indsigt og støtte fra ligesindede og eksperter.

Læring fra kendte sikkerhedsbrud og angreb:

 • Analyser sagshistorier: Lær af tidligere sikkerhedsbrud og cyberangreb. At forstå, hvordan og hvorfor disse hændelser skete, kan hjælpe dig med at undgå lignende fejl.
 • Implementer lærte lektioner: Anvend de lektioner, du lærer fra sagshistorier, i din personlige eller professionelle cybersikkerheds strategi.
 • Fremme en kultur af sikkerhed: Del din viden med venner, familie og kolleger. At sprede bevidsthed om cybersikkerhed er afgørende for at opbygge et stærkere og sikrere digitalt samfund.

I 2024 er det ikke længere tilstrækkeligt at have de rigtige værktøjer og praksisser på plads; kontinuerlig uddannelse og bevidsthed er afgørende for at forblive et skridt foran cyberkriminelle. Ved konstant at lære og tilpasse sig, kan du bedre beskytte dig selv og dem omkring dig mod de evigt skiftende digitale trusler.

 

I takt med at den digitale verden fortsætter med at udvikle sig, bliver viden om og implementering af effektiv digital sikkerhed afgørende for alle. Vi håber, at disse 10 sikkerhedsråd vil guide og styrke dig i din bestræbelse på at navigere sikkert gennem den digitale jungle. Husk, at din online sikkerhed er en løbende proces, der kræver opmærksomhed og tilpasning.

Virus på telefonen - Hvad gør jeg?

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

Har jeg virus på mobilen?
Er du bekymret for, om du har virus på mobilen? Det er muligt, at du gør, hvis din telefon viser uventet adfærd, såsom nedsat ydeevne, uønskede pop-up-reklamer, eller hvis batteriet drænes hurtigere end normalt.
Virusser på mobiltelefoner kan være lige så skadelige som dem, der inficerer computere.

Læs indlæg

Min Facebook er blevet hacket - Hvad skal jeg gøre?

Indlæg af: Oscar Hedeby Iversen

"Min Facebook er blevet hacket." Det er en sætning, der kan sende kuldegysninger ned ad ryggen på enhver bruger. Det er en skræmmende oplevelse at finde ud af, at din Facebook er blevet overtaget, at du er blevet hacket på Messenger, og at dine private oplysninger nu er i andres hænder. Det er vigtigt at handle hurtigt for at minimere skaden.

Læs indlæg

10 sikkerhedsråd til en sikker 2024

Indlæg af: Victoria Kærstrøm

I 2024 står vi over for en stadig mere kompleks og udfordrende digitalt landskab, hvor nye teknologier, smarte enheder og avancerede cybertrusler bliver en integreret del af vores daglige liv. I denne blog vil vi dykke ned i de 10 vigtigste sikkerhedsråd, der er designet til at beskytte din digitale tilstedeværelse.

Læs indlæg

Få en gratis sikkerhedstest

Har du styr på din digitale sikkerhed?
Tag testen